Kända bowlare

 

Bowlingen, så som vi känner till den idag, kom via tyska och holländska invandrare till USA omkring 1820. Där fick sporten namnet ”ten pin bowling”, och standardregler för bowling med tio käglor sattes genom American Bowling Congress, och regeln grundandes 1895.

Världsorganisationen World Bowling bildades 1952, och har erkänts av den internationella olympiska kommittén som världens ledande bowlingorganisation. I Sverige öppnade den första bowlinghallen i Stockholm 1909. Några decennier senare, 1930, bildades Svenska Bowlingförbundet, och svenska mästerskap har hållits i bowling sedan 1931.

Kända bowlare

Världsrankingen inför världsmästerskapen år 2017 ser ut såhär:

DAMER:

  1. Danielle McEwan – USA
  2. Liz Johnson – USA
  3. Diana Zavjalova – Lettland
  4. Kelly Kulick – USA
  5. Cherie Tan – Singapore

HERRAR:

  1. Martin Larsen – Sverige
  2. Dominic Barrett – Storbritannien
  3. Jason Belmonte – Australien
  4. Osku Palermaa – Finland
  5. Marshall Kent – USA

Bowling i Sverige

På plats sex på herrsidan finns svenske Jesper Svensson, som har svenskt rekord med 78 strikes på åtta serier. Han var först med att använda tvåhandsfattning i sitt spel, en revolutionerande teknikändring som har jämförts med att floppa i höjdhopp. Han är även mycket framgångsrik internationellt.

Flera kvinnliga svenska bowlare ses också som intressanta internationellt. Inför världsmästerskapen 2017 nämns Jenny Wegner – som vunnit QubicaAMF Bowling World Cup samt rankas tvåa i Europa; och Joline Persson Planefors som tog flera medaljer i Europamästerskapen i Wien 2016 som Sveriges största medaljhopp.

Bowling runt om i världen

USA håller plats 1,2 och 4 på damsidan i världsrankingen inför världsmästerskapen 2017. Etta är amerikanska Danielle McEwan från New York. Hon spelade tennis i high school, men lät till slut bowlingen gå före, och spelade för USA:s landslag för första gången 2012. Sedan dess har hon vunnit flera internationella titlar. Efter henne på listan finns Liz Johnson som vann sin första av totalt elva PWBA-titlar 1996, samt lettiska Diana Zavjalova som nu bor i USA men har spelat i 10 år och vunnit flera medaljer för det lettiska landslaget.

På herrsidan är Sverige, Storbritannien och Australien i topp tre, och det är svenske Martin Larsen som ligger etta. Larsen kommer från Varberg och har som personlig målsättning att vinna en PBA-titel. Han har vunnit många medaljer i nordiska, svenska, och internationella mästerskap; den senaste var guldmedaljen i EM 2016. Näst på listan finns brittiske Dominic ”The Dominator” Barrett och australiensiske Jason Belmonte som tagit efter Jesper Svenssons tvåhandsteknik.