Bowling Stockholm

 

Bowlingens anor sträcker sig långt tillbaka i tiden, i enkel form flera tusentals år faktiskt, och det fantastiska med sporten är att det är en så folkkär aktivitet.

Bowling på professionell nivå

Att spela på hög nivå i tävlingssammanhang är inte helt vanligt, även om vi har cirka 30 000 professionella spelare i Sverige varav några som tagit hem VM-guld ett flertal gånger. År 2010 kammade Martin Paulsson och Mathias Årup hem segern i ett tvåmannaspel i Malaysia och 2012 var det damernas tur när Helen Johnsson, Malin Glendert och Nina Flack fick stoltsera med guldmedaljerna på prispallen efter ett tremannaspel.

Enkelt att lära sig

Men det är som fritidsintresse, hobby och helgunderhållning som svenskarna har tagit bowlingen till sitt hjärta. Ett spännande nöje som är relativt enkelt att lära sig och komma in i, där såväl män som kvinnor, unga som gamla kan samlas och ha roligt på lika villkor. Många är vi nog som redan provat på bowling, antingen genom skolan under roliga aktivitetsdagar eller med familjen som ett trevligt fredagsnöje. Oavsett om du är en van bowlare eller bowlar mer sällan så kommer nog de flesta att tänka på de karaktäristiska skorna i rött och svart som man får till låns i bowlinghallen, när bowling kommer till tals.

Att grunderna i bowling är så lätta att lära sig är nog anledningen till att så många tycker att det är roligt att spela. När man väl fått till grunderna börjar man genast laborera med olika tekniker för att få mer kontroll på klotet och trots att man tycker att gör samma rörelser hela tiden så rullar klotet i olika banor. Och det är nog det som är tjusningen med bowling – man blir aldrig fullärd och som amatör är det nästan som ett lotteri vem som vinner omgången och inte.

Bowling är idag en naturlig del av sport- och nöjeslivet i Sverige, och trenden verkar inte avta. Storstäderna och då framförallt Stockholm är den plats i vårt avlånga land där det går att hitta flest bowlinghallar. Följ vår gedigna guide, och bli en bättre bowlingspelare!

Bowling med en twist

Innan vi går igenom våra bästa favoriter vad gäller bowlinghallar kan det vara på sin plats att friska upp minnet lite avseende vilka typer av bowling det faktiskt finns.

Det traditionella spelet med cirka 5–15 banor är vanligast, med tillhörande skouthyrning och ibland ett anslutande café, restaurang eller bar där man kan vila mellan turneringarna. Men på senare år har det bland annat blivit alltmer populärt med så kallad discobowling. En företeelse som oftast uppstår på fredagar och lördagar, när lokalen släcks ned, mysbelysning, discolampor och lysdioder tänds upp och skön dans- och klubbmusik spelas i hög volym. Ett riktigt roligt och avslappnande sätt att spendera en after work med kollegerna eller som en start på festkvällen med vännerna. Beställ bara en öl, några drinkar eller nåt gott att äta i baren och partyt är igång!

Andra bowlinghallar har nischat sig än mer och erbjuder en viss typ av musikgenre som soundtrack till ditt spel, så som rock eller schlager. I vissa lokaler spelar man bara i strumplästen. Utöver detta finns det även sällsynta varianter av det vanliga spelet, så som nine-pin bowling och candlepin bowling.

Guide till bowlinghallar

Vi som bor i Stockholm kan glädja oss åt ett hundratal fantastiska hallar med flertalet olika nischar. Ofta specialiserar sig hallarna inte endast på bowling, utan erbjuder numer även andra typer av aktiviteter och underhållning, samt möjligheten att boka event för konferensen, barnkalaset eller företagsevenemanget. Här följer våra favoriter.

Ballbreaker, Kungsholmen

Ett utomordentligt aktivitetscenter som förutom 18 perfekta bowlingbanor även kan stoltsera med biljard, dart, shuffleboard och simulatorer för racing, golf, fotboll och mycket annat kul. Ballbreaker är ett riktigt skönt häng, där man gärna hänger sig kvar en hel dag och avslutar med några timmar i den eminenta restaurangen eller baren. Ett stort plus är den fantastiska servicen, där servitriserna helt enligt temat åker runt på rullskridskor. På helgerna förvandlas hela centret till ett riktigt trevligt ställe att hänga på, och bowlaren kan njuta av högklassig discobowling.
Lindhagensgatan 114, öppet cirka kl 11-01 (varierar).

Rock and Bowl, Mariatorget

Rock and Bowl har gjort stockholmare glada ända sedan 1937 och har nischat in sig som stans coolaste bowlinghall med inriktning på rockmusik. Detta är verkligen stället man ska gå till om man gillar rockmusik. Utöver bowling kan man även ägna sig åt flipper och fotbollsspel. På fredagar och lördagar drar man igång discobowlingen med extra ljudeffekter och storbildsskärmar ovanför banorna. Söndagarna är barnens dag då man kan boka in bästa födelsedagskalaset med tillhörande glass, pizza och läsk – en dag som barnen, eller kompisarna, sent kommer att glömma.
Hornsgatan 54, öppet cirka kl 12-24 (varierar).

Birka Bowling, Sankt Eriksplan

Fyller du år? Eller har du och kompisarna något annat att fira? Har du dessutom lite extra pengar att göra av med? Tveka då inte utan gör slag i saken och boka en VIP lounge på Birka bowling. Hit kan du ta med 15–20 av dina närmaste vänner och slappna av i en bekväm och avskild miljö, med möjlighet att koppla in egen musik och bild på storbildsskärmarna samt få kylen laddad med uppfriskande dryck och tre banor helt till ert förfogande.

Om du inte känner att du vill boka VIP loungen så finns det även 17 banor ute i stora hallen, en trevlig och intim restaurang samt en mycket populär sportbar där du kan följa de senaste evenemangen i realtid. Birka Bowling har varit öppen sedan 70-talet och är en plats där många av de mest inbitna proffsen tränar samt spelar turneringar – så vill du ha lite tips för att bättra på dina färdigheter är du på rätt plats här.
Birkagatan 16, öppet cirka kl 12-23.

Bowlingkurs

Om du märker att du har en talang för bowling och tycker att det är riktigt roligt att spela, kanske det är dags att så småningom skriva upp sig på en bowlingkurs för att förfina tekniken ännu mer. I Stockholm anordnas kursen Bli en Briljant Bowlare på Medborgarskolan, som riktar sig till nybörjare över 25 år. Här får du under en heldag lära dig viktiga tips och tricks avseende kast, stegräkning, att skjuta spärrar, analys av banan och så vidare. ”Skoldagen” äger rum på New Bowling Center vid Gullmarsplan, och efter kursens slut kan du stanna kvar och spela på någon av deras 16 grymma banor, med dina nya vänner.
Lycka till!