Bowlingens historia

 

Exakt när bowlingen uppfanns vet man inte säkert. Men under 1930-talet ska arkeologer i Egypten ha funnit en grav som daterats till cirka 3200 f. Kr., där förlegade versioner av bowlingklot och käglor hittades. Att bowlingens historia skulle sträcka sig tusentals år bakåt i tiden är egentligen inte en obegriplig tanke, när det kommer till utrustningen så är det en relativt enkeltillverkad sport som endast behöver en plan mark för att utövas på. Människan har alltid sökt olika sätt att underhålla sig och fördriva tiden, och man kan med lätthet tänka sig att alla typer av bollsporter nog var den mest tillgängliga idén.

Bowlingen till Europa och USA

Från Egypten färdades sedan bowlingen genom världen, upp till Tyskland, Holland och England. Vid denna tid kallades spelet kort och gott för kägelspel, och varianterna var oändliga. Den genomgående versionen var dock att man använde sig utav endast nio käglor. Under 1800- och 1900-talets massiva emigration färdades miljontals européer till drömmarnas land, USA. Amerikanerna tog verkligen bowlingen till sina hjärtan och gjorde det till nästintill en nationalsport. Varianten med tio käglor bestämdes vara regel enligt American Bowling Congress år 1895, men fortfarande var banorna mycket smala och kloten hade inte hål för fingrarna. Bowlingen hade nu blivit folklig och tusentals bowlinghallar uppstod över alla amerikanska delstater.

Sverige och bowling

Vi svenskar fick inte chans att njuta av denna fantastiska underhållning förrän år 1909. Det var den svenske olympiern Bruno Söderström som under en studieresa i USA upptäckte sporten, och tog den med till hemlandet. Regina Kägelsalong på Drottninggatan i Stockholm blev dock inte någon omedelbar succé. Kanske tar det ett tag för svenskarna att inse charmen med de amerikanska nymodigheterna, eller så berodde det på att bowling fortfarande var ett relativt dyrt nöje. Dessutom påverkade första världskriget människornas benägenhet att gå ut och roa sig. Men under det glada 1920-talet började sporten spira och att spela bowling blev det senaste modet.

Svenska bowlingförbundet bildades år 1930 och det var även detta år som den första landskampen genomfördes, mellan Sverige och Tyskland. Till mångas förvåning vann Sverige överlägset!

Bowling då och nu

I begynnelsen användes bowlingen förmodligen som ett tidsfördriv, lättsamt nöje eller en lek för barn. När fenomenet började att utvecklas mer till en sport med tydliga regler drog den till sig superentusiaster och riktiga proffs, och under lång tid var det huvudsakligen under seriösa turneringar och tävlingar man såg till bowlingen. Idag är bowling en folkkär underhållning som passar både stora och små, och på någon av de cirka 250 hallar som finns i Sverige med sina otaliga nischer och genres finns det något att välja på för alla.